Filmanalyse av filmen "Avsporing"

Laget av Mona, Tone, Ingvild og Maren.


external image 496-220x330.jpg

Regi: Mikael Håfström
Sjanger: Thriller
Skuespillere: Clive Owen, Jennifer Aniston, Melissa George, Vincent Cassel
Nasjonalitet: USA
Språk: Engelsk
Produksjonsselskap: Miramax
Lengde: 1 t. 48 min.
Distribusjon: Columbia TriStar Nordisk
Produksjonsår: 2005Presentasjon av innholdet i filmenFilmen begynner med en helt vanlig morgen hos familien Schine. Charles bor sammen med sin kone Deanna, og datteren Amy. Han mister det vanlige toget han tar til jobben, og møter Lucinda Harris, en vakker finanskvinne som straks viser interesse for han. Dette skal forandre livet hans for alltid.

Charles blir smigret over at den vakre kvinnen blir så betatt av han, og de møtes igjen. Denne gangen går de ut på resturant, og han faller for henne. De reiser til et lite hotell og leier et rom. Rett før de er i ferd med å gå til sengs sammen blir døra brutt opp og en mann med pistol kommer inn. Han raner dem, og da Charles gjør motstand blir han slått ned. Lucinda blir voldtatt og raneren forsvinner med lommebøkene deres. Da Charles våkner sitter Lucinda på sengen, helt utav seg. Charles får ikke lov å ringe politiet, fordi da vil mannen hennes finne ut at de hadde tenkt å være utro.

Charles reiser hjem. Han forteller kona at han ble overfalt og ranet. Da han tar seg et bad ringer raneren, og seier at han trenger et ”lån”. Viss han ikke betaler vil han fortelle kona hans om hva han egentlig bedrev da han ble overfalt. Charles bruker sparepengene til datterens operasjon til å betale raneren og tror det skal være over med det. Ikke lenge etter kommer raneren med et nytt krav, denne gangen er han hjemme hos han, i hans egen stue sammen med kona og dattera og utgir seg for å være en kollega. Han krever nå 100000 dollar, og truer med å skade både kona og dattera hans.

Denne gangen søker Charles hjelp hos en tidligere kriminell kollega. De bestemmer seg for at kollegaen Winston, skal skremme bort raneren, mot at han får 10 % av pengene. Denne gangen låner Charles penger fra jobben for å betale Winston. Det går ikke etter planen, Vincent blir drept og Charles må gjemme liket for ikke å bli oppdaget av politiet.

Dagen etter dukker politimannen ”Frank” opp på Charles kontor. Han virker mistenksom overfor Charles, som løper med en gang han kommer for å levere pengene til raneren. Denne gangen har han tatt ”Lucinda” som gissel. Charles leverer de 100000 dollarane, og denne gangen er det virkelig over. Charles går hjem, og innser hvilken stor tabbe han har gjort. Han forteller kona at han har brukt sparepengene til Amy’s operasjon, men forteller ikke hva han har brukt dem på. Han bestemmer seg for å få dem tilbake. Han oppsøker ”Lucinda”, men oppdager at hun ikke var den han trodde hun var.

”Lucinda” viser seg å være sammen med raneren, det hele var bare en bløff for å få han til å betale. Kvinnen på toget ga seg bare ut for å være en finanskvinne ved navn Lucinda Harris for å lure han. Charles blir virkelig sint, og spionerer på de to. Han oppdager at ”Lucinda” har lurt en annen mann på samme måte og følger etter dem til hotellet. Han leier et rom ved siden av, og idet raneren skal til å slå inn døren å gjøre samme showet mot denne mannen som mot han selv, slår han ned raneren. Han drar med seg raneren inn på rommet det ”Lucinda” og mannen er, og forteller dem hva som skjer. Raneren ligger på gulvet, og våkner til etter hvert. Han skyter mot Charles, men treffer den andre mannen som var med ”Lucinda”. Charles skyter og treffer ”Lucinda” og raneren og stikker av. Han gjemmer seg på rommet ved siden av når politiet kommer, og avgir falsk forklaring der han sier at han var på rommet sitt hele tiden. Da han fortlater hotellet får han med seg veska si med de 100000 dollarene. Han greide det.

Neste dag da han kommer på jobb står det folk på kontoret hans, de sier han har blitt etterforsket for underslag og må tjene samfunnstjeneste. Han blir sendt til fengsel som lærer, på grunn av sin tidligere lærerutdannelse. Han ber de innsatte skrive stiler til han, og den ene stilen han får inn beskrive nettopp det som har skjedd i livet hans de siste månedene. I slutten av stilen står det: ”når han er ferdig med å lese denne stilen går han til vaskerommet”. I vaskerommet er raneren, han overlevde på hotellrommet. Charles stikker raneren med en kniv og raneren dør. Charles blir ikke dømt for drapet siden det var selvforsvar.


Komposisjon


Måten fortellingen er satt sammen på, altså komposisjonen, har mye å si for utviklingen av følelsen av spenning og forventning.

· Filmen begynner med slutten. Vi blir satt rett inn i en handling uten noen forklaring på hva som har skjedd i forveien. Dette virkemiddelet kalles in medias res. Begynnelsen gir en miljøskildring av hvordan det er i et fengsel, og det gir et frampek som skaper en følelse av at noe kommer til å skje. Etter begynnelsen kommer vi til den handlingen som har ført fram til denne hendelsen i fengsel, og fra dette punktet blir historien fortalt kronologisk.

Innledningen presenterer et slags savn eller en liten irritasjon hos hovedpersonen. Han har et helt vanlig og kjedelig liv, hvor ingenting nytt skjer. Han og kona småkrangler om det meste og de ser lite til hverandre. I tillegg til det har han en veldig syk datter som krever mye oppmerksomhet og tid. Vi får et inntrykk av hvordan personene og miljøet i filmen er.
I midtdelen får hovedpersonen Charles en sjanse til å oppleve noe spennende som kan gi han litt glede, og som kan hjelpe han å glemme sine hverdagsproblemer en liten stund. Spenningen spiller en sentral rolle i midtdelen av historien. Midtdelen er full av høgdepunkter. Mange små høgdepunkter, og et stort høgdepunkt i begynnelsen og et stort i slutten av historien. De store høgdepunktene er etterfulgt av vendepunkter.

- Første høydepunkt: Charles møter en kvinne som først kan oppfattes som en hjelper, men som senere viser seg å være en motstander. Spenningen stiger opp til det første høgdepunktet i filmen når hovedpersonen skal til å ha en affære med denne kvinnen, Lucinda. De blir overfalt og ranet, og raneren forgriper seg på Lucinda. Det virker i alle fall som det for oss tilskuere av filmen i dette punktet av filmen. Etter denne situasjonen blir hele livet hans snudd på hodet, og dette er det første vendepunktet i filmen. Charles går fra å ha det bra til å holde på å ødelegge hele livet sitt.
- Andre høydepunkt: Raneren LaRouche truer Charles, og krever 20.000 dollar hos han.
- Tredje høydepunkt: Raneren LaRouche ringer Charles opp igjen, og det viser seg at han er hjemme i huset til Charles og prater med konen og datteren hans, det er for å vise at han kan skade han eller familien hans når han vil. Så krever han 100.000 hos han.
- Fjerde høydepunkt: Charles vil ikke betale LaRouche, for alle pengene han har hadde han spart opp til den syke datteren. Så han får hjelp av arbeidskollegaen Winston, som skal hjelpe å true LaRouche i bytte mot en pengesum på 10.000. Det hele ender med at LaRouche skyter Winston og tar de 10.000.
- Femte høydepunkt: Charles forstår at raneren mener alvor, og betaler de 100.000. Han møter LaRouche i ”leiligheten” til Lucinda, som senere viser seg å ikke være hennes leilighet likevel. Her blir de truet på livet.
- Så flater spenningskurven ut litt, og Charles oppdager hele sannheten i den situasjonen han er i. Lucinda er kjæresten til LaRouche, og sammen har de lurt ham. Leiligheten til Lucinda hadde de bare leid, og hun hadde egentlig ingen datter. Herifra begynner ting å gå bedre.
- Nå ligger Charles et skritt foran, og kan løse opp i hele situasjonen. Han ødelegger Lucinda og LaRouche sitt neste forsøk på svindel, og snur på alle rollene. Nå har han kontroll. Dette er det siste store høgdepunktet i filmen, og her følger et nytt vendepunkt som får spenningskurven til å flate ut igjen. Alt ordner seg for Charles, han får igjen pengene og Lucinda dør.
- Det siste dramatiske høydepunktet i filmen er når Charles dreper LaRuche i vaskerommet i fengselet. Da får vi vite mange detaljer som vi har fått frampek om tidligere.

Avslutningen av filmen er kort i forhold til lengden på midtdelen. Handlingen går tilbake til det fengselet som vi fikk et glimt av i begynnelsen av filmen.

· Grunntonen i historien er alvorlig. Vi kan finne eksempel på at det er blitt valgt språk, stil og dialekt for å beskrive en spesiell gruppe i samfunnet.
Eksempel:
- Forretningsfolk: fint/rent språk, ”up-town”-dialekt, faguttrykk. En ”god” gruppe i samfunnet.
- Skurkene: for eksempel den mørkhudete som prøver å framstå som en som levde i et hardt miljø. En ”dårlig” gruppe i samfunnet, med en hard ordbruk/språk med mye banning og slang.


Sjanger


Filmen går under sjangeren thriller, som er en film (kan også være roman/novelle) der spenning er hovedmomentet. Betegnelsen thriller blir også brukt om fortellinger der seeren/leseren følger forbryteren, gjerne også før forbrytelsen skjer. Hovedmomentet i filmen blir da forbryterens motivasjon, i stedet for den ytre spenningen eller oppklaringen. Denne filmen som vi har sett synes jeg passer inn i betegnelsen psykologisk thriller fordi den spiller på de psykiske og mentale egenskapene til hovedpersonen. Jeg mener at spenning er hovedmomentet i filmen derfor passer denne filmen til sjangeren. Den skiller seg fra grøsser siden den ikke bruker overnaturlige momenter i filmen.


Anslag


Filmen begynner med et anslag som skal fange publikums interesse. I denne filmen starter første scene med klipp fra et fengsel. Dette viser til at det er noe straffbart som skal skje i filmen, og i slutten av fengselsscenen sier en stemme: ”the morning it all began”, mens bildet går over til neste scene som viser hjemmet til hovedpersonen. Med dette kan vi ane at hovedpersonen sannsynligvis vil gjøre noe som vil få han til å havne i fengsel. Det gir altså en pekepinn på hva filmen skal handle om, men røper ikke noe særlig.

Plottet i filmen


Handlingens skjelett:
· Idyll.
· Hovedperson møter kvinne.
· Vendepunkt i handlingen: Hovedpersonen og kvinnen blir overfalt.
· Gjerningsmannen krever penger.
· Hovedpersonen finner ut sannheten.
· Hovedpersonen løser saken og får pengene sine tilbake.
· Hovedpersonen dreper gjerningsmannen.
· Idyll.

Filmen er typisk for mange thrillere i oppbygning, den begynner idyllisk og ender idyllisk, selv om hendelsene som skjer i filmen sannsynligvis vil prege hovedpersonens liv.Hovedperson/protagonist


Charles Christopher Shine er hovedpersonen i filmen. Han er en velstående og dyktige mann., men sliter litt med privatlivet. Han og kona Deanna har uenigheter. Og han er veldig bekymret for den syke datteren Amy. Dette går svært utover jobben hans. Han jobber som reklameutvikler i et middelsstort reklamebyrå. Hvor han har jobbet de siste 10 årene. Charles er en komplisert person. Han er ikke like lykkerlig med kona si lenger, men han elsker henne fortsatt og skal ikke gå fra henne. Charles syke datter og kjærligheten til kona er hans sårbarhet. Han gjør alt for at LaRouche ikke skal skade dem.

 • Charles er rask i munnord, han fikk Lucinda til å le på toget når han svarte henne med sine kjappe komentarer.
 • Charles er intelligent. Han klarer å få pengene igjen etter å ha blitt lurt av ”Lucinda” og LaRouche.


Viktige bipersoner:

 • ”Lucinda Harris” – Hun er en sexy dame og mange blir fort tiltrukket av henne. Hun er utadvent og lett å komme i kontant med. Tilsynelatende en sympatisk kvinne, men viser seg å være en kaldhjertet kriminell.
 • Phillipe LaRouche – Er den brutale raneren som starter utpressingsperioden med Charles. Han er egentlig kjæreste med ”Lucinda”. Han er en slu og smart mann, med gode skuespilleregenskaper. Det kommer til syne når han besøker Charles kone og datter og utgir seg for å være en kollega av Charles, og under scenen der han overfaller Charles og "voldtar" Lucinda.
 • Deanna Schine – Flott og velskapende kone. Hun og Charles er ikke så lykkelige sammen lenger, men elsker hverandre.
 • Amy Schine– Den elskende datteren til Charles. Hun har den verste diagnosen av diabetes. Hun er dødssyk og Charles og Deanna har spart i mange år for å få råd til den store operasjonen.
 • Winston Boyko– en kollega til Charles. De har et godt forhold. Winston prøver å hjelpe Charles, men blir skutt i hode av LaRouche når han skal hjelpe han.
 • Detektiv Church – ”Frank” – en politimann som var god venn med Winston. Han prøver å finne ut hvem som drepte Winston, og prøver å få Charles mistenkt. Han vil gjøre alt for han som drepte Winston skulle dø.


Hjelpere/motstandere(Antagonister):

 • Winston og ”Frank” er hjelpere for Charles. Winston prøver å hjelpe han, men blir drept. Frank er og på en måte en hjelper siden han vil finne ut hvem som drepte Winston og få han død. Når Charles dreper LaRouge hjalp Frank han på en måte. Charles drepte LaRouge i ”selvforsvar” og Frank ville ikke reise tiltale mot han siden han drepte han som drepte Winston.


Hjelpemiddel:

 • Lykkekniven som Winston gav han: Winston fortalte Charles at han var nødt til å stikke ned en mann da han satt i fengsel i sine yngre dager. Han brukte en kniv, og denne kniven ga han til Charles, og kalte det en lykkekniv. Det var denne kniven Charles brukte da han stakk og drepte LaRouche.
 • Sparepengene til han og Deanna som de hadde spart til operasjonen til Amy.
 • Pengene som han stjeler fra jobben, som fører til at han blir dømt til samfunnstjeneste for underslag. Dette fører til at han får velge hvilket fengsel han vil undervise i som samfunnstjeneste, noe som gir han muligheten til å drepe LaRouche.
 • Den flotte stressvesken Charles hadde fått av Deanna, som gjør at han får tak i pengene sine igjen, siden navnet hans står på vesken.


Egenskaper som hjelper hovedpersonen:

 • Lærerutdannelsen, som gjør at han kan undervise i et fengsel som samfunnstjeneste.
 • At han har evne til å holde seg kald i stressende situasjoner, f.eks når Winston blir drept og han må lyve for politiet.

Virkemiddel


Klipping
I begynnelsen av filmen var det et par langsomme klipperytmer, hvor det var langt mellom hver klipp. Det gjorde at vi kom i stemning, og fikk en rolig filmopplevelse. Litt senere i filmen var det en hurtig klipperytme som var med på å skape en hektisk stemning. Det gjorde at vi som publikum ble sugd inn i handlingen. Deretter begynte fortellingen fra starten av. Klippene var bråe og synlige, slik at man merket godt at det var et nytt klipp. Handlingen gikk fra en handling til en annen. Det gikk fra harmoni til disharmoni.

Lyd:
Det var musikk som passet til handlingen. Vi ble ubevisst påvirket av lyden. Det er brukt som et manipulerende middel. Vi blir på en måte varslet om at noe skummelt/ fælt skal skje før det skjer, ved bruk av skummel musikk. Er det noe fint, romantisk i filmen, bruker de en harmonisk musikk.

Rekvisitter:
I denne filmen er det kofferten til hovedpersonen som spiller en nøkkelrolle. Vi ser litt til den i starten av filmen, uten å vite at den vil spille en større rolle utover i filmen.

Steder:
Steder de oppholder seg filmen, eller steder de filmer er neppe tilfeldig. Ingenting er tilfeldig i filmer. I denne filmen var det mange scener som fant sted på toget, noe som spiller en stor rolle for handlingen i filmen. Det passer også inn i filmen navn ”Avsporing”. Filmen tok sted i flere steder eks: hjemme, på toget, på jobben, på gata, på hotell, osv.

Kamerabevegelser:
Det er en del skifting av kamera. Det gjør at vi får et bedre overblikk over hendelsen. Zoom blir også brukt, Da får de mulighetene til filme steder langt borte. Kamera står på stativ, det ser vi med at det er en stødig filming.

Bildebeskjæring:
Det blir brukt supertotal (establishing shot) som vil si overblikksbilde. Eksempel i filmen så er hovedpersonen i en restaurant, da filmet de først hele restauranten, slik at vi først kunne få et overblikk over hvor hendelsen tar sted. Deretter zoomer de inn på hendelsen i rommet. Det blir både brukt totalbilde, som viser mennesker nærmer seg, men samtidig ser vi hele bilde. Det var også mange nærbilde, som viser bare ansiktet på vedkommende. Ultanærbillde blir brukt ved at de filmer helt tett på en liten detalj.

Synsvinkel:
Filmen blir filmet av kamera som står på stativ, det kan vi se på stødigheten av kamera. Men det blir ikke bare filmet i normalperspektiv, det blir også filmet i fugleperspektiv, (kanskje ved hjelp av helikopter). De bruker hjelpemiddelet; zoom, som gjør at de kan stå på avstand og filme hendelser langt borte. Objektivt kamera blir brukt dvs at kamera blir brukt som våres øyne.
Kilder:


· http://www.imdb.com/title/tt0398017/
· http://en.wikipedia.org/wiki/Derailed
· http://no.wikipedia.org/wiki/Thriller
· Signatur studiebok, Det norske samlaget, 2004
· Utdelte hefter ”Festen” og ”Filmanalyse”